Abarth 595 Competizione

In tijden waar termen als ‘herstructureringen’, ‘laagconjunctuur’ en ‘crisismaatregelen’ dagelijkse kost lijken, verdient een merk als Abarth veel lof. Het is immers het enige merk dat zich louter en alleen toelegt op de productie van hot hatches. De Abarth 500 is al langer onze favoriet der schorpioenen. Recent wijzigden echter de benamingen van de verschillende versies van de Abarth 500, en meer hadden wij uiteraard niet nodig om een test aan te vragen!

Daar waar je vroeger een Abarth 500 kon bestellen met een waslijst aan opties en met of zonder het Esseesse-pakket, biedt men nu 2 extra basismodellen aan. Er is de 595 Turismo en de 595 Competizione. Beide versies beschikken over de 1.4 turbo met 160 pk, maar de basisuitrusting vertoont wel enkele minieme verschillen. De Turismo is enkel verkrijgbaar met gerobotiseerde vijfbak, terwijl de Competizione de keuze laat tussen manueel of automaat. Verder krijgt de laatstgenoemde als standaarduitrusting de schitterende Sabelt kuipzetels, gele remzadels en het Monza uitlaatsysteem met 4 einddempers mee, waarmee de link naar de racerij en zijn benaming niet ver te zoeken is. Verder kan de Turismo in dual tone (lees: in 2 zelf te bepalen kleuren met een zilveren scheidingslijntje) worden besteld en beide modellen kan je ook als cabrio verkrijgen.

Eerste indrukken

Bij het instappen toverde er zich al een brede glimlach op mijn gezicht nog voor de wagen was gestart. De combinatie automatische bak en Monza uitlaat zorgt er namelijk voor dat van zodra er wat turbodruk wordt opgebouwd en er opgeschakeld wordt, er een dikke knal uit de vier dempertjes komt. Gevolg zijn volgende hilarische reacties bij omstaanders: verbaasde blikken, opschrikkende lichamen, draaiende hoofden, wijzende vingertjes en zelfs af en toe een duim die omhoog gaat. Spijtig wel dat de automatische bak nog steeds 4 settings heeft waarvan er 3 niet deugen en je het er zo van op je heupen krijgt dat je zelfs bij normaal rijgedrag de sportknop indrukt en de bak in manuele stand zet om zelf te kunnen schakelen met de flippers aan het stuur. Manueel schakelen lijkt nog steeds de beste keuze in dit geval.

Spektakel

Het rijgedrag van de 595 Competizione blijkt wel behoorlijk indrukwekkend. De wegligging is ongelooflijk stabiel gezien de korte wielbasis, het luttele gewicht dat op de achteras rust en de niet geringe hoogte van de kas. De 17 inch Pirelli P Zero Nero’s bieden pakken grip en kunnen de niet uit te zetten tractiecontrole in de meeste gevallen aardig verdoezelen. Door zijn beperkte omvang kun je de wagen perfect insturen en de remmen konden we nooit op een laks momentje betrappen. Meer dan ooit heb je het gevoel met een uit de kluiten gewassen kart onderweg te zijn: genesteld in zalige kuipzetels, handen aan het stuur en schakelend met de flippers, rechtervoet op de gas en linkervoet op de rem en een dik motorgeluid met bij iedere acceleratie een plof of knal. De prestaties zijn er dan ook: 160 pk en 230Nm lijkt niet veel op papier, maar koppel daar een gewicht aan van minder dan 1 ton en je krijgt een pk/gewicht-verhouding waar veel concurrenten niet aan kunnen tippen. De spurt naar 100 neemt nauwelijks 7,5 seconden in beslag en de topsnelheid ligt net boven de 200 km/u. Vooral de tussenspurtjes zijn indrukwekkend en zorgen af en toe voor rode wangen bij medeweggebruikers die dachten er ons snel even af te rijden.

Interieur

Het eerste wat opvalt aan het interieur, is de hoge graad van afwerking voor een wagen van het A-segment. Laat ons even wat items eruit pikken als illustratie van ons punt: ben je niet onder de indruk van de Sabelt kuipzetels (met bovenaan bruin leder met geborduurd ‘595’ logo, geperforeerd alcantara centraal op de rugleuning en zitvlak, extra dikke zwarte stof als bescherming van de flanken en een draaiknop om de rugleuning af te stellen met schorpioenlogo), dan zullen de vloermatten (met bruin leder bekleed en compleet met een aluminium bevestigingsknop waar ‘Abarth’ in verwerkt is), de pedalen (met schorpioen op de rem en ‘Abarth’ op de voetsteun) of de carbon instaplijsten je wel overtuigen dat details hoog in het vaandel worden gedragen bij de Italianen. Ze geven je als bestuurder het gevoel dat je met iets speciaals onderweg bent en dat gevoel zoeken mensen ook als ze gaan shoppen om een wagen en een Abarth overwegen. Combineer deze hoogkwalitatieve afwerking met zijn trendy uiterlijk, pittige prestaties en goede baanligging en je krijgt een wagen die zijn op het eerste gezicht relatief hoge prijs van 22.100 EUR voor de Turismo en 23.100 EUR voor de Competizione toch wel waard is. De Abarth 500 blijft dan ook onze uitgesproken favoriet in het A-segment…