BMW M135i

Een achterwielaangedreven hatchback met meer dan 250 pk. Weinig constructeurs wagen er zich aan en wie het toch probeert, verbrandt vaak zijn vingers. Denk maar aan de Renault Clio V6, één van de weinige producten van Renault Sport die befaamd is voor zijn mindere handling. Toch past BMW dit concept al jaren toe en slaagt de Beierse constructeur er telkens in om zijn producten nog te verbeteren. Daar waar de BMW 130i nog een ‘sleeper’ eerste klas was, doet de nieuwe M135i geen moeite meer om zijn sportieve inborst te verbergen.

Laat ons dus meteen van wal steken en het kloppend hart van deze Bimmer even bestuderen. De drieliter zescilinder in lijn kreeg een twinscroll turbo aangemeten en levert 320 pk en 450 Nm koppel. Geen absoluut record aangezien concurrent Audi meer pony’s uit hun RS3 met 2.5 turbo puurt, maar met die cijfers positioneert deze hatchback zich nog steeds bovenaan de rangorde wat performance betreft en wordt hij maar nipt geklopt door zijn concurrent uit Ingolstadt. Die Audi krijgt – als concurrent bij uitstek voor de M135i – aan de top binnenkort trouwens gezelschap van de nieuwe Mercedes A45 AMG, waarmee de Duitse constructeurs de top 3 zullen inpalmen van de krachtigste wagens in hothatchland. Met de eerder genoemde cijfers kan de BMW dan ook een mooi rapport voorleggen: de M135i spurt in net geen 5 seconden naar 100 km/u en piekt op een elektronisch begrensde 250 km/u. Cijfers waar andere tweewielaangedreven hatchbacks een stevig puntje aan kunnen zuigen…

Elektronisch sperdifferentieel

Een mens zou zich dan ook afvragen waarom BMW deze wagen niet als hatchbackvariant van de 1M Coupé lanceerde. Het antwoord daarop is simpel: deze wagen mist een aantal essentiële elementen om als volwaardig M-model door het leven te gaan, o.a. een mechanisch sperdifferentieel en hydraulische sturing. Toch meent BMW een mooi compromis te hebben gevonden voor het eerstgenoemde hiaat: in plaats van een mechanisch sperdiff neemt een Active Differential Brake die taak elektronisch over door het glijdende wiel af te remmen. Nadeel hiervan is dat je als bestuurder minder kan doseren als de wagen in een slip wordt gezet, omdat je moeilijker kunt anticiperen hoe het systeem de slip zal beantwoorden. Een echt sperdiff reageert meer rechttoe rechtaan en voelt ook voorspelbaarder aan qua reacties. Wat ons betreft dus een verdienstelijke poging, maar niet 100% geslaagd. Het ontbreken van een hydraulische besturing konden wij beter verteren, vooral omdat het stuur toch bijzonder reactief is en je de voortrein perfect aanvoelt.

Geen echte ///M

Deze M135i is het derde onafhankelijk model van de M Performance afdeling van BMW en tevens het eerste benzinemodel. Dit departement lijkt verantwoordelijk te zijn voor alles wat net geen volwaardige M-badge verdient, maar daar qua performance toch angstvallig dicht bij aanleunt. Vergelijk het met een Porsche GT3 RS versus een ‘normale’ GT3 of een Audi RS3 tegenover een S3. De constructeur biedt een manuele transmissie aan met een zesbak of een automatische bak met 8 (!) verzetten die niet alleen sneller schakelt, maar ook het verbruik drastisch kan temperen. Qua aandrijving werd er recent ook een xDrive versie voorgesteld met 4×4 en een potentiële koper krijgt de mogelijkheid om de wagen in drie- of vijfdeurs te bestellen. Door deze keuzemogelijkheden zal BMW ongetwijfeld een groter doelpubliek aantrekken dan Audi, die hun RS3 enkel als vijfdeurs en enkel met automatische bak aanbiedt.  Uiteraard dropten de ingenieurs niet louter een dikke motor in de kas van een 1, maar kreeg die ook een aangepaste suspensie mee.  De bredere achterwielen – 245 achteraan t.o.v. 225 vooraan – moeten voor grip zorgen in snelle bochten en voldoende tractie om de power op de weg te zetten.

Rijgedrag

Van zodra de krachtbron ontwaakt, laat die meteen een rauwe roffel horen. Gelukkig blijft dat auditief spektakel duren eens je het gas diep intrapt; het gehuil van deze zes-in-lijn richting 7.000 omwentelingen is al even impressionant als de vijfcilinder van de RS3. Maar niet enkel het geluid geeft je het gevoel in een echte M te zitten, ook de prestaties zijn er. De 320 pk in combinatie met de lichte kas – deze wagen is 70 kg lichter dan een 1M Coupé – creëren dan ook tussenacceleraties die met de automatische bak ronduit verbluffend te noemen zijn. Die versnellingsbak biedt 4 standen: Eco, Comfort, Sport en Sport+ waarbij het ESP uitschakelbaar is. Die laatste setting is uiteraard de sportiefste en biedt het meeste sensaties. Enige pijnpunt blijkt echter dat de bak te lang wacht met downshifts waardoor je in de koord van een bocht of net na de exit nog een onverwachte downshift krijgt. Gevolg is een slingerende achtertrein die smeekt om tractie en 2 mooie strepen rubber op het wegdek. Daarom verkozen wij bij sportief rijgedrag eerder de flippers achter het stuur te gebruiken en ervoor te zorgen dat we net voor het induiken van een haakse bocht al in de juiste versnelling zaten en we een cleane exit hadden, al dan niet met licht maar beter controleerbaar overstuur. Het vergt enige gewenning bij manueel schakelen om je gedachten ervan te overtuigen dat er wel degelijk 8 versnellingen zijn, maar het bleek wel de betere optie. Behalve dit ene item van kritiek is de M135i wel een fantastische wagen om te rijden, een supersnelle bolide met veel koppel en power en één van beste in zijn soort als het op handling aankomt. Zelfs met alle hulpmiddelen uitgeschakeld, blijft de wagen makkelijk terug te halen als de achtertrein een stap opzij zet. Bij regenweer vergt de wagen wel het uiterste van je als bestuurder om snel te gaan met alle snufjes uitgeschakeld, maar in dergelijke omstandigheden leer je pas wat doseren en tegensturen betekent! De demping is stevig maar nooit overmatig hard en komt helemaal tot zijn recht in hobbelige omstandigheden, waarbij putten en hobbels perfect gefilterd worden zonder harde slagen of dreunen door te geven. De M Performance remmen bewezen meer dan degelijk te zijn en zouden gerust een trackday kunnen doorstaan. We zouden deze hothatch zelfs als de ideale leerschool durven beschouwen voor wie wil doorgroeien naar een nog krachtiger achterwielaangedreven sportwagen, al dan niet met een Beierse M op de koffer. Dit statement alleen al maakt de M135i uniek in zijn bestaan, want er is geen enkele andere hatchback waarvan we dit eerder konden stellen.

Kostprijs

Deze M135i biedt overall dus een vergelijkbaar pakket als de Audi RS3: iets minder power op papier maar een vergelijkbare pk/gewicht-verhouding door het lagere gewicht en minstens evenveel rijplezier. Waar een RS3 uitblinkt in efficiëntie, excelleert de M135i in sensaties en rijbeleving. Een mens zou dus verwachten dat beide wagens ook in dezelfde lijn zullen liggen qua prijs, maar op dat gebied helt de balans over richting BMW. Daar waar een RS3 standaard 51.500 EUR kost, zet een basic M135i met 3 deuren de toon aan 40.200 EUR. De mierenneukers die een perfect vergelijkbaar pakket willen – zijnde een vijfdeurs met vierwielaandrijving – zullen nog steeds het onderspit delven, want die versie van de M135i is nog steeds 7.500 EUR goedkoper dan de RS3. Voor die som krijg je als basisuitrusting o.a. sportzetels in stof/alcantara, cruise control, elektronische airco, xenonlichten en een alarmsysteem. En sla ons dood, maar staan daar niet enkele items tussen die bij de RS3 zelfs nog betalende opties zijn? Ons rijkelijk uitgerust testmodel (navigatie, open dak, comfort pack, light pack, adaptieve ophanging, automatische bak, elektrische zetels, Harman Kardon luidsprekers…) piekte al boven de 53.000 EUR, maar dat is nog altijd een vijfcijferig bedrag minder dan de showroomprijs van de RS3 die we deze zomer konden testen. De eindconclusie kan dan ook niet anders dan deze zijn: wie minder dan 35.000 EUR te spenderen heeft voor een nieuwe hot hatch, raden we meteen een Renault Megane RS 2012 aan. Gelijk welke lucky bastard die meer dan dat budget heeft, sturen we met onze groeten meteen naar een BMW concessiehouder…