De i30N was voor Hyundai de eerste poging om mee te spelen in het hot hatch segment. De reacties in de pers waren unaniem positief en dus waren we bijzonder blij toen we van Hyundai België de kans kregen om de tweede variant in hun ‘N’ programma te testen: de i30N Fastback.
‘N’ staat natuurlijk voor Nürburgring, de plaats waar het ontwikkelingscentrum van Hyundai is gelegen. Dat, in combinatie met veel mensen en kennis die is overgekomen van BMW M en Mercedes AMG, zorgt ervoor dat Hyundai meteen hard kan toeslaan want de i30N is een absoluut pareltje, in zowel reguliere als Fastback variant.
Het lijkt een weinig spannend vervolg om gewoon een andere koetswerk variant te lanceren. Hyundai heeft echter wel gebruik gemaakt van de feedback die klanten hebben gegeven op de hatch versie van de i30N. Zo is de Fastback iets comfortabeler afgesteld met een aangepast stuurgevoel en zijn er aanpassingen gedaan aan de ophanging om onderstuur beter te bestrijden. Daarnaast is er bij de Fastback ook extra aandacht besteed aan de stijfheid van de carrosserie. Zo vinden we in de koffer een (afneembare) ‘strut bar’. Functioneel en leuk voor het oog!
Qua looks ziet de Fastback er ‘ok’ uit, zonder echt spannend te worden. De ‘N’ onderscheidt zich van de gewone i30 door onder meer agressievere bumpers met diffusor en 2 dikke uitlaatpijpen. Binnen vinden we ook enkele sportieve accenten, zoals sportzetels en andere tellers. Maar waar het om draait: de ‘N’ knop om de ultieme rijmodus van de i30 te activeren. Het interieur is overigens misschien een beetje inspiratieloos te noemen, maar wel prima afgewerkt.
Onder de motorkap vinden we een 2 liter turbo met een vermogen van 275 pk en 353 Nm koppel. Het zorgt voor een sprintje van 0 naar 100 in 6,1 seconden en een topsnelheid van 250 km/h. Het is niets wereldschokkends in tijden waarin hot hatches meer dan 400 pk halen, maar het is vooral de beleving waar de Hyundai dikke punten scoort. Het is bijzonder lang geleden dat we nog eens een nieuwe auto konden rijden die zo eerlijk aanvoelde. De motor heeft veel koppel onderin, maar trekt ook graag door in toeren. Daarnaast is de handgeschakelde versnellingsbak absoluut een pareltje waarmee je heel snel en precies kan schakelen. In het performance pack, dat standaard zit op de Fastback, is ook een elektronisch sper aanwezig. Het doet in de meeste omstandigheden prima zijn werk en zorgt ervoor dat je voluit de bocht uit kan accelereren. Het zorgt voor een totaalpakket dat meteen juist aanvoelt en je meteen in de juiste stemming brengt om voluit te gaan. De balans van de auto is prima en de achterkant durft een stapje opzij te zetten zonder beangstigend te zijn, zoals bij bijvoorbeeld een Mégane RS.
Nadelen? Eerlijk gezegd zijn er heel weinig. Een paar kilootjes minder zou aangenaam zijn. Het interieur zal voor sommige onvoldoende zijn qua feeling. Een Hyundai op de oprit zal geen indruk maken bij de buren. Zoek je echter een van de allerbeste auto’s om mee te rijden en fun te hebben, dan zit je met de i30N Fastback voor €37 500 op het juiste adres.