IAA 2015

Hoogdagen, zo zijn er  wel een paar in autoland … en daar behoort de tweejaarlijkse IAA in de Frankfurt Messe zeker toe. Op 15 en 16 september opende het tweejaarlijkse autofestijn opnieuw zijn deuren, en Hot Hatch was van de partij.

Het grootste en meest bezochte autosalon van Europa stond ook met editie 2015 bol van de wereldpremieres: De Jaguar F-pace,  BMW 7 reeks, Mercedes-Benz C-klasse coupé, Audi A4 B9, Renault Mégane, Audi S8 Plus… Ook de facelifts waren talrijk aanwezig: Mercedes A-klassse, Porsche 911, Bmw 3 reeks LCI en de  Ferrari 488 GTB.

Hot Hatch zocht voor u de belangrijkste nieuwigheden in Hothatchland uit!

Ford Focus RS mk3

Na de wat lauwe ontvangst bij de fans wegens het brave uiterlijk en het oeverloze gespeculeer over het vermogen van Fords nieuwe rallykanon waren we des te benieuwd om dit beest  in the flesh  te kunnen aanschouwen. Hoezeer zijn voorganger imponeerde met zijn hooliganlooks, des te meer stelt de nieuwe esthetisch teleur. De wagen lijkt naast een deel van zijn aurale karakter ook een deel van zijn wilde haren kwijt. Je moet hem volgens ons al speccen in het ‘Nitrous’ blauw om hem de nodige streetcred te geven, anders gaat hij zich amper kunnen onderscheiden van zijn bravere broere, de ST. Ford heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de vanafprijs bekend te maken: 38.300 euro. Dit lijkt ons vergeleken met zijn directe voorganger, de RS350, best een koopje. Ohja, nog een nieuwtje heet van de pers: de obligatoire 0-100 sprint wordt geklaard in 4.7s …

Volkswagen Golf GTI ClubSport

Dit was voor ons één van de must see nieuwigheden. Ter ere van het 40-jarige bestaan van de GTI besliste VW een iets ruigere variant te lanceren van de GTI, die tussen voorgaande en de R plaatsvat in het gamma. Weg zijn de DSG, 4-Motion van de R en erbij komen: een nieuwe iteratie van de EA888 2 liter FSI, een handbak, overboostfunctie tot 290pk, grippy kuipzetels en de nodige in your face opsmuk. Het lijkt ons de iets meer trackgeoriënteerde GTI, voor mensen die hun hete hatch meer als weekend- of tracktoy gebruiken. Over de ophanging is nog niks bekend. Heeft de Clubsport dan wel een plaats binnen het VW gamma?
Jazeker! Hij past wat ons betreft perfect tussen zijn de GTI Performance en de GOLF-R  in als puurder alternatief, op 1 voorwaarde: dat de prijs zich daar ook situeert. En net daar wilde niemand bij VW ook maar één woord over reppen. Waarschijnlijk heeft VW er zelf nog moeite mee om er een prijs te plakken zonder broedermoord te plegen met de Leon Cupra.Benieuwd om dit in 2016 tegen zijn meest directe concurrent te zetten, de Mégane RS. To be continued!

Honda Civic Type R

Als er 1 wagen met stip op nr. 1 van “te testen wagens” staat bij de redactie is het deze Japanse bliksemschicht wel. Eindelijk konden we hem na ettelijke conceptcars en dito teasers in productietrim zien, en hij viel niet tegen. Dikke luchtinlaten, opzichtige spoilers, een misschien wat dubieuze interieurkleurkeuze: geen enkele moeite doet deze krachtpatser om zijn spierballen te verbergen. Een mini-911 GT3 zowaar.

Voor sommige misschien een tikje overkill, maar het hoort een beetje bij de type-R historiek, en het beoogde clienteel, dat enkel op zoek is naar pure rijsensaties.
En uiteindelijk hoeft deze niet eens bescheiden te zijn: Hij heeft nog steeds het ringrecord op zijn naam, al moet het met een productiemodel nog eens bevestigd worden.

Het interieur heeft nog steeds dezelfde playstation look-and-feel, maar neem plaats en alle twijfels vallen weg: dit is de hardcore hothatch van het moment!
Supergrijpende kuipstoelen, een ultrakort en zwaar koppelingspedaal, en zeer korte handbak vol mechanisch gevoel, het klopt gewoon. Sommige collega’s  zouden hem zelfs qua chassis te extreem vinden voor de openbare weg. Needless to say dat dit naar meer smaakt…

Best of the rest

Peugeot, het merk met misschien de rijkste autosportgeschiedenis is de laatste jaren, is aan een opmars bezig in het hothatchsegment. De nieuwe 208 GTI Peugeot Sport wordt door de pers warm onthaald, en ook voor de 308 GTI zijn de verwachtingen hooggespannen. Een eerste ontmoeting liet ons echter wat vertwijfeld achter. Op papier lijkt de 308 het te kunnen maken: 270 pk uit de gekende THP-motor, 380mm Alcon remmerij vooraan, de nodige smaakvolle esthetische addenda: hier zit het allemaal snor. Waar het wel verkeerd gaat dat is het interieur: De zithouding leek ons in eerste instantie wat hoog, t.o.v. de pedalen zit je een tikje scheef en de versnellingsbak leek ons echt rechstreeks uit de 1.2 PureTech te komen.: veel te lange schakelwegen, geen mechanisch gevoel. De gelijkenis met een lepel in pudding is niet ver weg. Hopelijk kan de 308 ons tijdens een testrit meer bekoren, want op papier heeft hij alles om het waar te maken.

Tot slot: de nieuwe Renault Mégane. De huidige RS is op de redactie onze favoriet, de erfenis die deze straks achterlaat voor de nieuweling is niet min.
Renault lanceerde recent in Duitsland en Engeland nog een ultieme uitzwaaimodel onder de vorm van een 275 Cup-S en de 275 NAV, met veel hardware van de Trophy-R aan boord. Jammergenoeg blonk ook deze uit in afwezigheid op de IAA. De nieuwe Mégane, by Laurens Van Den Acker, stond er dus wel. Esthetisch helemaal up to date met de nieuwe designrichting, de afwerking een tandje hoger, nieuwe technologiën, klaar om de strijd aan te gaan met de top van het segment (lees: de Golf), dixit Renault.

Op het salon stond voorlopig een Mégane in GT-trim. Wat opviel was de hoeveelheid aan Renault Sport logo’s, in die mate dat je je in een echte RS waant. Volgens ons lijkt het hiermee duidelijk dat Renault van’ Renault Sport’ een soort subbranding wil maken, zoals de M-sport dit bij BMW is. Alpine zal dan waarschijnlijk als nevenmerk, zoals BMW M Gmbh, met de real deal  op de proppen komen. Maar het blijft tot nu toe koffiedik kijken …