
Hothatch.be kreeg de kans om met een Tesla Model S op pad te gaan. Voor benzineafficionados misschien de Satanmobiel bij uitstek, maar we waren zo onder de indruk dat we jullie onze indrukken alvast niet wilden weerhouden.
Hothatch.be kreeg de kans om met een Tesla Model S op pad te gaan. Voor benzineafficionados misschien de Satanmobiel bij uitstek, maar we waren zo onder de indruk dat we jullie onze indrukken alvast niet wilden weerhouden.
Hothatch.be kreeg de kans om met een Tesla Model S op pad te gaan. Voor benzineafficionados misschien de Satanmobiel bij uitstek, maar we waren zo onder de indruk dat we jullie onze indrukken alvast niet wilden weerhouden.
Hoe we het draaien of keren, het zit er aan te komen: vroeg of laat gaan de elektrisch aangedreven auto’s onze geliefde benzineslurpers overnemen. Een idee dat we hier op de redactie nog even verafschuwen, maar stilletjesaan zullen we er moeten aan wennen.
Ondergetekende rijdt professioneel met een BMW 5 reeks en was aan het twijfelen om een reservatie op een productieslot te nemen voor een Tesla Model 3. Aangezien niemand iets ‘koopt’ zonder het te testen besloot ik een testrit aan te vragen bij Tesla. De testrit was zeer snel, persoonlijk en zonder scepsis goedgekeurd: een verademing tegenover sommige traditionele dealers.
Tesla – opgericht in 2003 – is een bedrijf zoals geen ander (auto)bedrijf, waarvan Elon Musk directeur werd in 2008. Elon Musk had een grote rol in het online betaalplatform PayPal, tevens is hij bezig met de bemande ruimtevaart betaalbaarder te maken, om van zijn vele inspanningen op het vlak van zonne-energie nog maar te zwijgen. Na 13 jaar wordt Musk al gezien als de Henry Ford van zijn tijd … In 13 jaar is Tesla uitgegroeid tot één van de meest baanbrekende bedrijven ter wereld, en pionier op het vlak van elektrische wagens.
Die vooruitstrevende aanpak trekt Musk ook door in Tesla: Er gaat een idee op om Tesla’s te delen in de toekomst.
Wanneer de Tesla’s volledig autonoom gaan kunnen rijden zal de eigenaar, wanneer hij zijn wagen niet gebruikt, de auto kunnen toevoegen door middel van een app aan een ‘sharing’ fleet. Zo kunnen andere personen de wagen gebruiken om zich in te verplaatsen. Om maar te zeggen dat het produceren van deze vooruitstrevende wagens slechts een stukje is uit Elons masterplan.
Het verschil zit hem ook in de sales: alle dealers zijn geen franchisers, maar eigenlijk gewone verdelers, die eigendom zijn van het moederbedrijf. Dat zorgt ervoor dat er bij de dealers een zeer ongedwongen aanpak heerst, eerder een sfeer van goedlachse Tesla-believers en wereldverbeteraars. een serieus verschil met de traditionele dealers, die op commissie werken, en soms nogal hard te keer gaan in hun potentiële koperscreening.
Anyway, terug naar de Model S …
Esthetisch is een vergelijking met de Jaguar XF niet uit de lucht gegrepen. Vooral de achterkant in het ontwerp van Von Holhausen doet sterk aan de klassieke Britse limousine denken. Sinds de facelift van de Model S is het bekritiseerde zwarte front wat discreter geworden en voor je staat gewoon een erg statige discrete luxesedan. Veel esthetische opsmuk is er niet nodig: grotere velgen ( tot 21 inch ) en een subtiel kofferspoilertje zijn zowat de enige versiersels waarmee je je Tesla kunt opleuken.
Praktisch gezien staat de Model S meer dan zijn mannetje. Er is meer ruimte dan in de meeste sedans van zijn soort. Het totaal laadvermogen bedraagt om en bij de 900 liter, daar de Model S twee koffers heeft. Een traditionele koffer achteraan, die goed bereikbaar is omwille van het 5-deurs concept, en vooraan een kleinere maar toch vrij diepe koffer onder de ‘motorkap’, naar het voorbeeld van een 911.
Bij het instappen word je direct geïmponeerd door het reusachtige centrale display. Geen knoppen, geen hendels, gewoon 1 immens display, waar je mee zo goed als elke vitale functie van de wagen bedient. Persoonlijk heb ik nog liever een snelle knop of switch om bepaalde veelgebruikte functies te kunnen aankoppelen, maar goed, het immense scherm past wel bij het concept van de wagen. De enige switch die je hier vindt, is een selectiehendel voor de versnellingen van Mercedes makelij.
Het voordeel van deze indeling is dan wel dat er een hoop ruimte vrijkomt voor opbergvakken en andere. Maar tijdens het rijden was het toch wat zoeken naar bepaalde functies, zoals het bedienen van de airco of andere media instellingen. Uiteraard maar een kwestie van gewenning.
En net daar voelt het voor mij een beetje vreemd aan. De Tesla geeft een ruimtelijke indruk, die geen enkel wagen in dat segment geeft. Ik miste een beetje het gezellige luxegevoel, die een conventionele wagen wel geeft, onder andere door het ontbreken van de middentunnel. Het is alsof je in je bureau zit: een stoel, een stuur en een groot scherm, en daar moet je het mee doen. De Tesla gaf binnenin een hoogwaardige indruk, maar toch is het niet iets dat kan wedijveren met de gevestigde Duitse waarden. Een BMW 5 reeks voelt minstens even hoogwaardig aan, en doet ons besluiten dat de Tesla zijn prijsconcurrenten à la S-klasse voor zich moet dulden. Hier en daar zijn plastics gebruikt die niet echt deze prijsklasse waardig zijn, andere panelen klinken vrij hol, … Het zal de prijs zijn die men betaalt om met dergelijke dure technologie rond te rijden: er moet ergens op bepaard worden. Zeker als je weet dat elke Model S met verlies wordt verkocht…
Tijdens het rijden overtuigde de Tesla des te meer. Wij reden met de 70-versie, waarvan de ’70’ slaat op de capaciteit van de batterij (70 KWh), en zelfs die gaat er bij het minste indrukken van het gaspedaal als een speer van door. Deze op één-na-basisversie laat een acceleratie zien waar menig Hot Hatch al serieus voor uit zijn sloffen zal mogen schieten.
Het ontbreken van motorlawaai zorgt voor een nooit geziene sereniteit aan boord van de Model S, iets dat echt 100% past bij dergelijke luxelimouse en misschien wel een dagelijkse wagen tout court. Ja, op vlak van rijcomfort en de daaraan gekoppelde performantie presteert de Model S echt uitmuntend.
En net bij dergelijke stilte rezen er bij mij vragen als men ooit een sportwagen wil gaan bouwen. Het motor- en rijgeluid en schakelovergangen dragen voor een groot deel bij tot de rijsensaties, die ons zo dierbaar zijn. Hier is nog veel werk aan de winkel, indien men ooit een wagen voor de echte liefhebber, die rijsensaties hoog in het vaandel schrijft, wil gaan bouwen. Sensaties zijn er, los van de initiële acceleratieduw gewoonweg niet. Op dat vlak was de Model S voor mij een ongeziene ervaring.
Een punt waar de Tesla op dynamisch vlak zijn huiswerk al gemaakt heeft is de handling onder normale rijomstandigheden. De Tesla zijn batterijen zitten onderaan de bestuurdersruimte en dat voel je bij de eerste snelle bocht hard. Daar waar een BMW (M)5 echt zwaar en log aanvoelt, voelde deze Tesla bijna vederlicht aan. Je hebt helemaal geen idee dat deze wagen 2100 kg weegt, op het gevoel af zou ik deze wagen eerder 600 kg lichter schatten. Dergelijke opbouw opent natuurlijk wel toekomstperspectieven voor de nieuwe elektrische sportievelingen die alle merken in petto hebben…
The future is bright, the future is electrifying! De Tesla Model S heeft ons op bepaalde vlakken sterk overtuigd, op andere vlakken is er nog wat werk aan de winkel. Als dergelijke techniek de echte autoliefhebber wil gaan overtuigen zal er toch nog één en ander scherp kantje moeten toegevoegd worden aan het concept. Het staat echter wel vast dat we een mooie toekomst tegemoet gaan. HotHatch.be is alvast overtuigd, temeer ondergetekende een reservatie heeft staan voor de Model 3. Het worden nog lange jaren …