Mercedes A45 AMG

Mercedes mag dan niet meer de trofee voor de krachtigste hot hatch in het bezit hebben (die eer is nu voor Audi met de RS3), met 381 pk is de A45 AMG allesbehalve traag te noemen. Valt er echter ook mee te leven op een dagelijkse basis? En haal je als eigenaar ook voldoening uit het rijden? Tijd om het te ontdekken! Let’s roll…

De eerste indruk van de A45 was niet overweldigend te noemen. In deze versie ga je vrij anoniem door het verkeer, diegene die een wat opvallerende wagen willen kunnen het optionele aero pakket bestellen (€1815) waarmee je een opvallende achterspoiler krijgt en enkele flaps op de voorbumper. De middenconsole is bekleed met een vinyl in carbon look. Niet helemaal geslaagd en in combinatie met de rode accenten komt het geheel wat goedkoop over. Gelukkig zijn de zetels wel een plezier voor het oog en ondanks dat ze ietwat hard zitten geven ze ook veel steun.

En die steun kan je best gebruiken. Schakel de launch control in en je wordt werkelijk gekatapulteerd. De sprint van 0 naar 100 verloopt in een luttele 4,6 seconden, mede dankzij de verkorte schakelwegen die MB gebruikt sinds de facelift. De motor levert nu 381 pk en 450 Nm, waardoor het kleine bommetje gretig blijft doortrekken tot zijn begrensde topsnelheid van 250 km/h. Qua rijgedrag waren we aangenaam verrast. Waar de CLA45 AMG die we eerder reden wat tegenviel, heeft ‘Das Haus’ gewerkt aan een meer dynamische afstelling van de wagen. Echt speels zal de A45 AMG nooit worden, hoewel de achterkant zich nu soms toch al wat durft te zetten mits uitlokking. Het is een wapen die je op je dagdagelijkse rit bloedsnel van A naar B zal brengen – in dat opzicht beschouwen we de auto dan al geslaagd want op pure snelheid laat de A45 veel wagens achter zich.

De prijs van testwagen kwam neer op net iets meer dan €62 000, wat bijzonder veel geld blijft voor een wagen in deze klasse. Of het de prijs waard is? Zoek je de ultieme ‘drivers car’ die het beste in je bovenhaalt en je laat voelen met iets speciaals onderweg te zijn? Dan zal je met deze Benz niet je pap kunnen koelen. Zoek je echter een bloedsnelle daily waar je af en toe ook eens de hooligan wil mee uithangen? Dan valt een bezoekje aan de MB dealer zeker te overwegen…

Kleine noot: de 19″ wielen met laagprofielbanden staan schitterend onder de A45 maar zijn niet geschikt voor de lokale ‘boerebaantjes’, getuige de lekke band die we opliepen… Met dank aan MB België voor de uitstekende afhandeling!