Vele Mercedes-Benz liefhebbers zullen met de introductie van de C63 AMG vooral met weemoed terugdenken aan zijn voorloper die een absolute entertainer en krachtpatser was. De Mercedes-AMG C63 moet het met meer dan 2 liter minder longinhoud stellen, maar krijgt er wel 2 turbo’s voor in de plaats. Kan de nieuwkomer de hoge verwachtingen inlossen?
Op papier klinkt het alvast goed. De nieuwe V8 weegt minder, heeft meer koppel, meer vermogen en een gunstiger verbruik. De standaard versie levert nu 476 pk & 650 Nm, in de meer hardcore ‘S’ versie die we konden testen stijgt dit naar 510 pk & 700 nm. Het rijdt zowaar nog indrukwekkender dan het klinkt. Het maximumkoppel is beschikbaar vanaf 1750 tot 4000 toeren, daarna blijft de V8 gretig doortrekken tot 7000 toeren. En dat in elke versnelling, bij elke snelheid, altijd, overal. Ook qua sound is er, ondanks de turbo’s, geen reden tot klagen. We durven gerust stellen dat dit één van de best klinkende motoren is die je vandaag kan bestellen. De V8 gromt, brult en ploft er gretig op los. Hier kan de M afdeling van BMW een puntje aan zuigen… Het verbruik is volgens Mercedes gedaald tot een kleine 9 liter bij gemengd gebruik, in de praktijk mag je eerder rekenen op een 15-tal liter met nog enkele liters extra als je een zware rechtervoet hebt. Maar laat het duidelijk zijn: ‘money well spent’.
Rijden dan. Er val te kiezen uit 5 verschillende modi, gaande van comfort tot race, met nog een gepersonaliseerde stand waarin je alles naar je eigen voorkeur kan combineren. Wij gingen vooral uit van de comfort stand voor op de autostrade, sport + tijdens het gewone rijden (ook al is dit relatief te noemen bij de C63…) en race voor het betere stuurwerk. In de laatste stand laat de AMG ook toe om de achterkant tot 30° te laten uitbreken vooraleer in te grijpen. Hero without being zero. Uitbreken doet de C63 trouwens als de beste. Ook al komt de C63 S standaard met schitterende Michelin Supersport banden, achteraan in maatje 265/35 ZR19, ze kunnen zonder hulp van de elektronica de krachten die de halve kerncentrale onder de motorkap uitbraakt niet verwerken…
Mercedes heeft de nieuwste AMG sportiever dan ooit gemaakt, met een iets grotere wielbasis, een breder spoor en extra camber. Maar ondanks het schitterende elektronische sperdifferenteel dat beschikbaar is op de S versie (mechanisch op de gewone C63) voel je nog steeds dat het geen sportwagen pur sang is. Insturen verloopt scherp, maar niet vlijmscherp, en vooral op hoge snelheid begint het stuur wat licht en vaag aan te voelen. Daarnaast voel je de kilo’s ook wat doorwegen, samen wat initieel (veilig) onderstuur en nodigt het koppel vooral uit om elke bocht dwars uit te komen met een fantastische soundtrack op de achtergrond. De BMW M3 zal de betere sportwagen zijn, en zal dat waarschijnlijk ook altijd blijven, maar de C63 daarintegen zal altijd de beste entertainer blijven, grotendeels door de V8 die zo dominant aanwezig is.
Uiterlijk heeft Mercedes het subtieler aangepakt tegenover de vorige generatie. Grotere luchtinlaten voor de intercooler, sideskirts, een diffusor met 4 uitlaatpijpen en een subtiel spoilertje op de koffer onderscheiden de C63 S van zijn ‘mindere’ broeders. Het geheel oogt zeer dik en sportief, zonder daarbij echt schreeuwerig over te komen. Binnen vinden we een schitterend interieur dat zeer fijn is afgewerkt, met een dashboard dat rijkelijk is uitgerust met (optioneel) carbon. De stoelen geven voldoende steun en zitten goed, maar staan van positie net iets te hoog. Daarnaast voelen enkele schakelaars zeer licht en fragiel aan, maar het zijn kleine details die verdwijnen in een interieur dat behoort bij de absolute top in zijn klasse.
We kunnen dus besluiten dat Mercedes een schitterende prestatie heeft neergezet met de nieuwe C63 AMG, die zonder blozen naast zijn voorloper mag staan. Comfortabel indien gewenst, en een absoluut beest indien nodig. Het mag dan niet de allerscherpste sportwagen zijn die er bestaat, de allesoverheersende V8 maakt het dagelijks verkeer tot een feest. De prijs van dit alles? De gewone C63 begint aan 81 675 euro, voor de S betaal je € 90 145 . Voor dat extra geld krijg je extra vermogen, adaptieve motorsteunen, extra rijmodi en het elektronisch sper. Wat ons betreft absoluut de meerprijs waard. Zoals gewoonlijk is ook de optielijst quasi eindeloos, waarbij het exemplaar dat we testreden eindigde op 111 882,66 euro.