Mercedes-Benz C63 AMG

“Deze wagen bezit de krachtigste atmosferische V8-motor ter wereld.” Deze quote bleef toch even in mijn hoofd hangen nadat ik de sleutels van de Mercedes C63 AMG kreeg toegestopt. De cijfers laten de doorsnee autofreak dan ook meteen watertanden: een 6.3 V8 van 457 pk en een maximumkoppel van 600 Nm, een sprint van 0 tot 100 in 4,5 seconden en een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u. “Bij een standaardmodel wel te verstaan,” corrigeert de eigenaar ons, “op deze wagen is de begrenzer verwijderd en loopt hij op de teller over de 310 km/u.” Een stemmetje in mijn achterhoofd voorspelt me dat dit een topdagje wordt…

Nochtans kun je niet beweren dat deze wagen de allures van een supercar bezit. De optische veranderingen die huistuner AMG doorvoerde op deze C zijn dan ook bijzonder subtiel te noemen: een voorgrille met verchroomde elementen, een voorbumper met iets grotere ventilatiegaten en extra koelsleuven (die bij dit model wel extra opvallen door hun zwarte lak) en een onopvallend onderschortje. Typisch echter voor dit model is de motorkap met de beide powerbulges, de twee opstulpingen die de kracht van het beest verraden. Op de flanken spotten we naast de sobere wielkastverbredingen ook een stel zijschorten. Daar waar het basismodel op vijfspakige 18 inch velgen van de band loopt, is ons testmodel voorzien van specifieke AMG velgen van 19 duim. Achteraan trekt naast de kleine kofferspoiler vooral de diffusor met de 4 dikke ovalen uitlaatpijpen de aandacht. Door de ‘C63’ en ‘AMG’ logo’s op de kofferklep en de zijkanten hoef je je aan de lichten echter geen illusies te maken: dit is wel degelijk de krachtigste C-klasse ooit… Ook het interieur is zo mogelijk nog subtieler aangepakt. Key feature zijn de kuipzetels, die door 3 knoppen op de zijkant elektronisch te regelen zijn zodat zowel een anorexia- als obesitaspatiënt zich comfortabel kan installeren. Ook het afgeplatte stuur bekleed met leder en alcantara herkennen we van andere ultrasportieve soortgenoten, evenals de centraal geplaatste en tot 320 km/u reikende snelheidsmeter. Verder blijkt het interieur van deze C63 AMG opvallend veel gelijkenissen te vertonen met andere C-klasses: ergonomisch correct en voorzien van de nodige luxe, maar zonder al te veel extra tierlantijntjes. Maar goed, genoeg visuele observaties, laat ons het beest wat asfalt voorschotelen!

Sound

Bij het opstarten van de krachtbron lost die meteen een ferme brul, alsof je net een grizzlybeer uit zijn winterslaap hebt gehaald en die daar niet bepaald happy mee is. Vanaf je de wagen in Drive zet tot het moment tot je de contactsleutel weer naar links draait is het één groot sonorisch feest, met het ene oorgasme na het andere. Bij gelijk welke gasrespons is het motorgeluid ronduit fabuleus, van de opbouwende brom bij acceleratie vanuit lage toeren, naar het moordende geratel als de toerentellernaald naar de begrenzer spurt tot het gerommel en de ploffen uit de uitlaat als je gas lost en de wagen automatisch tussengas geeft. Wiens interesse bij deze is gewekt, raden we aan even naar Youtube te surfen en daar de zoekterm ‘Mercedes C63 AMG’ in te tikken. Installeer je even voor je scherm, zet je speakers op en geniet even van één van de dikste motorsounds die ooit je trommelvliezen zullen bereiken. Kruip je echter zelf achter het stuur, dan krijgt het haar op je armen amper de tijd om weer neer te gaan liggen.

Versnellingsbak

Onderweg met de wagen bleken we aangenaam verrast in het stuurgedrag van de Benz. De wagen staat bijzonder stevig afgeveerd waardoor de kas erg weinig neiging vertoont tot rollen in de bochten, alhoewel de grotere velgenmaat en laagprofielbanden hier ook deels oorzaak van zijn. Ook is de stuurinrichting bijzonder reactief en scherp voor een wagen van dergelijke grootte en gewicht. De automatische versnellingsbak met 7 gangen kan in 3 standen gezet worden: automatisch, sport en manueel. Die laatste stand kon ons het minst bekoren, voornamelijk omdat de reactiesnelheid van de bak op een impuls van de flippers aan het stuur te traag verloopt. In automatische stand reageert de bak voldoende alert door een occasionele kickdown uit te voeren indien de bestuurder om extra power vraagt. In de sportstand wordt de minimumgrens van het toerental hoger gehouden en wacht de bak langer om op te schakelen, om zo sneller koppel te kunnen leveren. In deze setup zijn de acceleraties dan ook bruut en ronduit verslavend, mede door het eerder beschreven auditieve aspect en de snelheidsmeter die duizelingwekkend snel naar rijbewijsbedreigende snelheden spurt.

Spektakel

Het voornaamste struikelblok blijkt echter het vinden van grip; in gelijk welke ESP-setting wordt er immens geworsteld om de overvloedige pk’s en Newtonmeters aan de grond te krijgen. In de braafste setting met het ESP volledig actief hoef je maar een fractie te snel op het gas gaan en de power wordt bruusk afgesneden totdat de achterwielen weer tractie vinden. De stand ESP-sport laat al iets meer glijwerk toe maar het systeem blijft streng en kordaat mee over de schouder loeren. Met het ESP uitgeschakeld hebben de achterwielen echter volledig vrij spel. Resultaat: we moesten nog nooit zo hard doseren met het gaspedaal om niet na elke bocht van meer dan 90 graden een fikse streep rubber achter te laten. Dat onze test in volledig droge omstandigheden plaatsvond, doet ons vermoeden dat in natte of gladde omstandigheden je er zelfs nooit over moet nadenken om het ESP uit te zetten, tenzij het je intentie is om meer uit de zijruit dan uit de voorruit te kijken. De voornaamste reden hiervoor zien wij in de toevloed van pk’s en koppel die de achtertrein te verwerken krijgt en moet transfereren via de achterbanden waarop nauwelijks gewicht rust. Die achterbanden lijken ons met de maten 255/30/19 ook smal bemeten in vergelijking met de grootste concurrent, zijnde de BMW M3 berline: enig research leerde ons dat de huidige M3 berline een 265 achterop heeft liggen met 420 pk en slechts twee derde van het koppel van de Mercedes. Een bredere achterband zou dus in principe soelaas kunnen bieden om het vermogen in droge omstandigheden beter op de weg te zetten.

Conclusie

Conclusie moet ongetwijfeld zijn dat de C63 AMG zowat de gortigste achterwielaangedreven luxesedan op de markt is: veel power, tonnen koppel en een achterkant die levendiger is dan een volledige kleuterschool tijdens de middagpauze. Het spreekt dan ook voor zich dat dit geen wagen is voor onervaren bestuurders of chauffeurs die niet de tijd willen nemen om met deze wagen te leren omgaan. We vermoeden echter dat slechts weinig jonge chauffeurs over het budget beschikken om dergelijke voertuig te laten rijden. Naast de aankoopprijs van een basic C63 AMG van 73.447 EUR is de running cost van de wagen ook niet mis: een jaarlijkse taks van dik 2.600 EUR, een gemiddeld verbruik van om en bij de 20 liter op 100 km en achterbanden die na 10.000 km ongetwijfeld felle gelijkenissen vertonen met de hoofdhuid van Mr. Proper.

Tot slot richten we ook nog een dankwoord tot de eigenaar van de wagen, een Benz-fan in hart en nieren en een trouwe lezer van HotHatch.be, die ons welwillend de sleutels aanbood van zijn wagen om die een dagje te testen en met de vraag om wat sluikreclame te maken voor het zoekertje ervan, aangezien deze wagen binnenkort van eigenaar zal wisselen. Weliswaar met broodnodige nieuwe achterbanden…