Mercedes-Benz CLA 45 AMG Shooting Brake

De AMG line-up is nu volledig voor alle versies van de A-klasse. Na de CLS komt Mercedes nu ook voor de CLA met een ‘Shooting Brake’ variant. Hot Hatch kon de CLA 45 AMG Shooting Brake aan de tand voelen!

Met het motorblok zijn we al bekend, want dat was ook aanwezig in de A45 AMG die we eerder hebben getest. Ook hier dus 360 pk en 450 nm, afkomstig van een 2.0 turbo. Een technologisch hoogstandje, gepropt in een discrete stationwagon met vierwielaandrijving. Dit kan toch niet slecht zijn?

Uiterlijk

Op foto waren we niet helemaal overtuigd van de Shooting Brake. De aflopende daklijn leek niet helemaal te kloppen waardoor de CLA met een kleine rugzak onderweg leek te zijn. Toen de testwagen werd afgehaald moesten we onze mening bijsturen. Smaken en kleuren blijven subjectief, maar wat ons betreft klopt het plaatje wel. Het moet wel gezegd zijn dat onze testwagen dik in de opties zat die bijdragen aan het geheel. We vinden onder andere het AMG Performance stuurwiel (€550), panoramisch schuifdak (€940), COMAND online (€1950), exclusief pakket (€1600), AMG Performance uitlaat (€450) en het AMG carbonpakket voor het exterieur ter waarde van €2500.  Ook de spoiler achteraan brengt het geheel wat meer in evenwicht. Binnenin vinden we een prachtig kristalgrijs lederen interieur, wat een goede match is met de matte ‘poolzilver’ lak. Speciale vermelding ook voor de fantastische AMG Performance zetels (€1800) die perfect zitten en in te stellen zijn.

Minpunten? De vele opties en carbon verbergen het in dit geval, maar over het algemeen voelt de CLA wat ‘plastic’ aan. Daarnaast valt de integratie van het COMAND scherm in het interieur op zijn minst ‘opmerkelijk’ te noemen.

Aandrijving

De Shooting Brake weegt ongeveer een 30 kilo extra tegenover de CLA berline. Dat maakt hem 0,1 seconden trager dan de berline, maar 4,7 seconden om 100 km/h te bereiken blijft simpelweg indrukwekkend. Aan snelheid dus geen gebrek! De versnellingsbak staat echter de fun wat in de weg. Bij rustig rijden in comfort stand is deze simpelweg uitstekend te noemen, maar bij een vlotter tempo in sport stand is het een ander verhaal. Geef je bijvoorbeeld een klein beetje gas bij gebeurt er vaak niks tot de versnellingsbak dan plots toch 2 versnellingen lager gaat en je vervolgens vooruit schiet. Daarom verkozen wij eerder de manuele stand, waarmee je de flippers achter het stuur kan gebruiken. Ze geven je meer controle, zijn nèt snel genoeg, geven een goed gevoel en maken je wat meer betrokken bij het rijden zelf.

Rijgedrag

Dankzij de vierwielaandrijving is de wegligging van de ‘baby’ AMG simpelweg indrukwekkend te noemen. In de basis is de CLA 45 AMG Shooting Brake voorwielaangedreven, en dat voel je ook in de normale rijmodus. Verlies je grip vooraan moet je even wachten voor de achterwielen ook in actie schieten en je opnieuw op het rechte pad trekken. In de sportmodus verloopt de transitie echter quasi vlekkeloos. De Shooting Brake heeft een iets zachtere ophanging dan de hatch wat het tot een vrij comfortabele allrounder maakt, zonder echt te moeten inboeten aan sportieve prestaties. Hairpins, snelle bochten of pure snelheid… Deze AMG doet het allemaal. Toch zijn er enkele minpuntjes: het sturen verloopt precies maar heeft wat weinig gevoel. Daarnaast zijn de remmen ook ‘voldoende’ maar ontbreken deze ook wat gevoel. En dat is zowat het grootste minpunt aan de hele CLA AMG: het gebrek aan emotie. Het is een bijzonder potente en veelzijdige wagen, maar het gaat allemaal zo eenvoudig en zonder drama dat het allemaal zeer snel ‘normaal’ begint te worden. Hoe absurd dat ook mag klinken met 360 pk onder de motorkap…

Budget

Het slechte nieuws dan. De CLA 45 AMG start vanaf €50k. Onze rijkelijk uitgeruste testwagen met onder meer (.. … … + prijzen) komt neer op een duizelingwekkende €84500.

Liefhebbers van snelle estates zullen zich zeker kunnen vinden in de CLA 45 AMG Shooting Brake, maar een 5-deurs BMW M135i of Audi RS3 Sportback bieden in grote lijnen eenzelfde pakket voor een lagere prijs. Over het algemeen is de Shooting Brake AMG dus een subliem pakket, maar of het de prijs waard is laten we in het midden…