Mercedes-Benz MBUX

Bij de introductie van de nieuwe A klasse eind 2018 had Mercedes nog meer groot nieuws. De lancering van het nieuwe Mercedes-Benz User Experience systeem, kortweg ‘MBUX’, markeerde voor het merk een nieuw tijdperk op het gebied van infotainment & bediening.

Ondertussen is het systeem reeds beschikbaar op verschillende modellen en hebben we het al uitgebreid kunnen gebruiken. Tijd om MBUX eens van dichterbij te bekijken! De nieuwste innovatie van Mercedes valt te verkrijgen in 3 verschillende varianten waarbij het grootste verschil de schermen zijn. De opties zijn:

  • 2x een 7 inch scherm
  • 1x een 7 inch scherm & een 10,25 inch scherm
  • 2x een 10,25 inch scherm met een resolutie tot 1920 x 720 pixels

Op vlak van weergave, ontspiegeling, resolutie, snelheid en helderheid zijn de schermen zeer kwalitatief te noemen. Ze vallen te bedienen door hen aan te raken, door stembesturing of met de touchpad. Daarnaast zijn er ook touchpads op het stuur voorzien om snel te kunnen scrollen doorheen de verschillende menu’s en de head-up display. Met de touchpad is het eenvoudig om meer ingewikkelde interacties te doen, zoals inzoomen op de kaart van de navigatie. Daarnaast kan de touchpad ook handschrift herkennen, wat het eenvoudiger maakt om adressen of telefoonnummers in te geven.

Mercedes heeft flink geïnvesteerd in de navigatie want in de meest uitgebreide versie van MBUX is er ook Augmented Reality (AR) beschikbaar. Via deze manier worden richtingspijlen en straatnamen geprojecteerd die het duidelijker maken welke afslag je precies moet nemen. Daarnaast worden ook huisnummers geprojecteerd als je bijna op je bestemming bent gearriveerd, wat de zoektocht naar de correctie locatie ook een stuk eenvoudiger maakt. Het AR gedeelte werkt verrassend goed, enkel bij de rondpunten is het niet altijd even duidelijk welke afslag er moet genomen worden. Het grootste nadeel is echter dat je aandacht gaat naar de schermen in het interieur. De focus naar hetgeen wat zich afspeelt op de weg gaat wat verloren in alle gimmicks.

Een ander sterk punt van MBUX is de voice control. Gewoonlijk moet je een aantal vaste commando’s ingeven om dergelijk systeem te kunnen laten werken, maar MBUX gaat een stap verder. Dankzij ‘natural speech recognition’ is het systeem in staat om een taal te begrijpen en dus kan je zowel zeggen “Zal de zon morgen schijnen in Brussel” als “Moet ik morgen een zonnebril aandoen in Brussel”. De commando’s kunnen gaan over de bediening van de auto zoals “Zet de temperatuur 1 graad hoger” en infotainment “Speel het volgende liedje op Spotify”. De spraakbesturing kan je activeren via een knop op het stuur of door ‘Hey Mercedes’ te zeggen. Dat laatste is echter wel problematisch: vanaf de minste zin waar het woord waar ‘Mercedes’ in voorkomt schiet het systeem in gang. Bijzonder irritant als je een gesprek voert met je passagier!

Er zit ook een stukje Artificiële Intelligentie (AI) in verwerkt, want MBUX is ook in staat om zelf bij te leren en voorspellingen te doen. Stel dat je elke dinsdagavond op terugweg naar huis belt naar je vriendin, dan zal het systeem op den duur zelf vragen of je vriendin moet opgebeld worden. Schakel je altijd over naar het nieuws op een bepaald uur, ook dat zal MBUX op termijn kunnen herkennen. Daarnaast leert het systeem ook taal en dialecten, iets wat foute commando’s op termijn zal doen dalen.

De interface van je dashboard valt ook volledig aan te passen. Er zijn 4 grote pijlers met hun eigen lay-out: klassiek, sports, ingetogen & standaard. Bij elke van die interfaces kan je dan nog zelf aanpassen welke informatie je precies wil zien: reisdata, navigatie, infotainment… Al deze gegevens vallen ook op te slaan in een profiel zodat je eenvoudig kan wisselen tussen verschillende chauffeurs.

Qua connectiviteit is MBUX compatibel met watchOS & Android Wear 2.0 voor smartwatches. Je smartphone valt te verbinden via Apple CarPlay, Google Android Auto en Baidu CarLife voor de Chinese markt.

Mercedes zorgt ook voor Over The Air updates. Zo worden de kaarten van de navigatie elke 2 maanden bijgewerkt en support voor de taalondersteuning wordt elke 6 maanden bijgewerkt.