“Het beste wat Renault Sport ooit fabriceerde als baanwagen.” Tot deze conclusie kwam de Franse constructeur nadat de Mégane RS Trophy in juni 2011 het record voor voorwielaangedreven baanwagens op de legendarische Nurburgring scherper stelde in 8’07”97. Amper enkele maanden na deze historische mijlpaal is het onze beurt om de wagen een weekje mee naar huis te nemen, goed en wel beseffend dat deze wagen wel eens de kroon van allerbeste hot hatch kan overnemen van zijn iets oudere broertje, de Mégane RS Cup.
Laat ons echter nog even terugkomen op die fabuleuze kanontijd die de wagen rond de Nordschleife op de tabellen zette en een aantal zaken in perspectief stellen voor u. Met die tijd is de Trophy sneller dan de beste tijd ooit gemeten van o.a. de Mercedes C63 AMG, de Audi RS4, de BMW M6 en de recente BMW 1M, allen wagens die het resultaat zijn van de sportafdeling van het merk en een pak meer pk’s meekregen. Oftewel David die Goliath een pak slaag komt geven in zijn eigen achtertuin… Nog een pittig detail: het merk met de ruit snoepte het record af van … zichzelf! Het vorige FWD-record was immers al in handen van de vorige generatie Mégane RS, meerbepaald de gestripte R26R voorzien van 2 vaste kuipen, plexi ruiten en rolkooi i.p.v. een achterbank. Die draaide drie jaar terug zijn beste rondje in 8’16”90. De nieuwe Trophy laat dus op het befaamde Duitse testcircuit geen spaander heel van gelijk welke hot hatch en troeft zelfs wagens af die soms bijna dubbel zo krachtig zijn. Dat de wagen dus weer prat kan gaan op een fantastisch chassis, daar kunnen we dus al zeker van zijn zonder ook maar één meter gereden te hebben.
Uitrusting
Cosmetisch brachten de mensen van Renault Sport de nodige modificaties aan zodat een Trophy niet onopgemerkt blijft. De wagen is te herkennen aan zijn zwarte 19 inch STEEV-velgen met rode bies en de nodige “Trophy” decals op de deuren en de voorbumper. Op vraag van de eigenaar kan de bestickering echter afgevinkt worden bij bestelling als standaarduitrusting. Alhoewel de wagen eerst werd aangekondigd met een zwartgelakt dak, kozen verschillende Europese importeurs (waaronder ook de Belgische) ervoor om deze optie niet aan te bieden. Geen zwart dak dus voor de Belgische Trophy’s, enkel de Franse exemplaren krijgen deze optie wel mee. Binnenin herkennen we dit speciale model enkel aan het plaatje op de middenconsole, dat je laat weten met het hoeveelste exemplaar je onderweg bent. De oplage blijft immers beperkt tot slechts 500 stuks, maar het plaatje mocht van ons wel een meer opvallender locatie gekregen hebben dan de zijkant van de middentunnel. Verder is de wagen qua binnenruimte quasi identiek aan een Megane RS Cup, dus voorzien van Recaro’s. Bij de Trophy is dit sublieme Duitse zitmeubilair echter afgewerkt met leder en geperforeerd leder, daar waar dat bij de RS Cup een optie is. Navigatie bleek onbeschikbaar als optie omdat dit model ook de befaamde RS Monitor heeft, een instrument waarbij o.a. turboduk en rondetijden via een chronometer kunnen afgelezen worden. Ook aanwezig als basisuitrusting zijn de xenons met meedraaiende bochtenverlichting, cruise control, 3D soundsystem met bluetooth kit en parkeersensoren achteraan.
Wegligging
De voornaamste wijzigingen merken we onder de kap, waar een iets hogere turbodruk het vermogen met 15 pk en het koppel met 20 Nm doet stijgen tot respectievelijk 265 en 360 eenheden. Verder krijgt de wagen een stel specifiek voor deze wagen ontwikkelde banden. De gemonteerde Bridgestone Potenza RE050A rubbers zijn zachter qua compound, met een snellere opwarmtijd en betere grip in snelle en scherpe bochten tot gevolg. Deze upgrade in specs zorgen voor een snellere spurt naar 100 km/u (6.0 sec. t.o.v. 6,1 sec.), een winst van 3 tienden op de kilometer en een lichte stijging van de topsnelheid naar 255 km/u. In een spurtje rechtdoor zul je het verschil echter nauwelijks voelen met een standaard RS. Pas als je aan schijnbaar onmogelijke snelheden door bochten laveert en je merkt dat de wagen die met sprekend gemak verteert, kom je tot het besef hoe ongelooflijk goed deze Trophy wel is. We willen dit even illustreren met een zelf ervaren voorbeeld. Elke hot hatch sturen wij tijdens een test door een vast doch gevarieerd parcours in onze thuisstreek, gaande van ruwe en smalle landelijke wegen tot snelle en vloeiende hoofdwegen. Eén van onze favoriete bochtencombinaties van dat parcours kan je vergelijken met een vlakke versie van de Radaillon op het circuit van Spa-Francorchamps, zijnde een flauwe linkse die overgaat in een scherpere lange rechtse maar waar een goede plaatsing in de linkse bepalend is voor een goede exit uit de daaropvolgende rechtse. Als we net uit deze bochtencombinatie komen, die we uiteraard zo snel mogelijk trachten te nemen dan de wagen en onze cojones het toelaten, piepen we altijd even naar de snelheid. Hoe stabieler het chassis van de wagen, hoe sneller we uit de rechtse bocht komen. Ons exitrecord stond met 160 km/u op naam van de Megane RS Cup, kortbij gevolgd door de Focus RS en de Clio RS Cup met 150 km/u. De Trophy kwam zo maar eventjes uit de bocht gevlogen met 175 km/u, waarbij de kas amper rolneiging vertoonde en we de indruk kregen dat het eigenlijk nog wel harder kon. Dat gevoel zet zich continu door, je knalt door bochten en de wagen lijkt de bestuurder telkens te vragen om een échte uitdaging als de volgende bocht eraan komt. Dergelijke bochtenstabiliteit konden wij nooit eerder ervaren! Het mechanische sperdifferentieel transfereert de power perfect op de baan en de serieus bemeten gegroefde Brembo schijven van 340 mm vooraan staan steeds garant voor directe stopkracht. Door het brede spoor en de boterzachte rubbers kleeft deze wagen aan de weg en treedt wielspin of onderstuur pas extreem laat op. Wat een wagen!